kompleksitet / annerledeshet / forandring - program

Tromsø Sjøfront Laboratorium




INNLEDERE


Anniken Førde er førsteamanuensis i samfunnsplanlegging og kulturforståelse, UiT. Hennes forskningsfelt er stedlige transformasjonsprosesser, med fokus på ansvarlig stedsutvikling, krysskulturell interaksjon og kompleksitetssensitive tilnærminger.

Tanya Busse (Moncton, New Brunswick, currently lives in Tromsø, Norway) is a visual artist working across the mediums of moving image, sculpture and printed matter. Her interest lies in deep-time, invisible architecture, and how power is articulated through material relationships and histories of place.  She is also the director of Mondo Books, an independent book platform that publishes and distributes printed materials across the circumpolar north.

Kjerstin Uhre er universitetslektor i landskapsarkitektur og partner i Dahl & Uhre arkitekter i Tromsø. Hennes forskningsinteresse er å undersøke hvordan de prospektive kapasitetene i landskapsarkitekturkunsten kan gå i dialog med tradisjonell økologisk kunnskap. Avhandlingen hennes, Perforated Landscapes, lanserer begrepet Counter Prospecting. Motprospektering er en praksisbasert, eksperimentell og skapende romlig metode.  

Thomas Juel Clemmensen er professor i landskapsarkitektur og faglig ansvarlig for landskapsarkitekturprogrammet på Kunstakademiet i Tromsø (UiT). Thomas er udannet arkitekt fra Arkitektskolen Aarhus i Danmark, hvorfra han også har sin PhD. Thomas er medlem av Danske Landskabsarkitekter. Parallelt med sin akademiske karriere har Thomas arbeidet som landskapsarkitektur- og byplanleggingskonsulent.

Kristin Tårnes er billedkunstner og bor og jobber i Tromsø. Tårnes har en master i billedkunst fra Kunstakademiet i Trondheim. Hun jobber hovedsaklig med narrative filmer, ofte relatert til stedet eller regionen der hun bor.

Arild Eriksen drev Eriksen Skajaa Arkitekter før han i 2018 startet arkitektkontoret Fragmen. Kontoret er basert i Oslo og er kjent for et fokus på beboerdeltakelse i bolig- og stedsutvikling og har de siste årene arbeidet med blant annet kunstnerboliger sammen med Unge Kunstneres Samfund, beboermedvirkning for OBOS og var med under opprettelsen av Tøyen Boligbyggelag. Arild Eriksen var også medforfatter for rapporten Pilotbydel for gode boligsosiale løsninger som blant andre Oslo Kommune har brukt under utarbeidelse av av ny boligpolitikk og har vært konsulent for KORO under deres arbeid med kunst i utviklingen av Hovinbyen i Oslo. 


Gisle Løkken & Magdalena Haggärde har fra sin arkitektoniske praksis 70°N arkitektur i Tromsø, utviklet eksperimentelle og kritiske tilnærminger til arkitektur og planlegging - i en arktisk kontekst, men også angående generelle perspektiver på byutvikling i lys av alvorlige globale endringer. Arbeidsmetodene, undersøkelsene og forslagene er sentrert om forestillinger om åpenhet og det å planlegge for en ukjent fremtid, og omfatter spørsmål om mangfoldighet og ubestemthet - og blir testet og bearbeidet gjennom konkurranser, undervisning, faglig arbeid og arkitektonisk praksis.




PROGRAM
kompleksitet / annerledeshet / forandring

kl 15-15.15 - Intro: kompleksitet / annerledeshet / forandring
Magdalena Haggärde, arkitekt, 70°N arkitektur

kl 15.15-15.30 - Stedssensitivitet
Anniken Førde, førsteamanuensis i samfunnsplanlegging og kulturforståing, UiT

15.30-15.45 - Land, place and visuality
Tanya Busse, kunstner

15.45-16.00 - Prospekter, motstandsdyktighet, og motprospektering
Kjerstin Uhre, arkitekt D&U og universitetslektor i landskapsarkitektur UiT/AHO

16.00-16.30
Samtale: Landskapets lag
moderator Astrid Fadnes, arkitekt og journalist
Pause 

Kl 17.00-17.15 - Landskap som kunnskap - byen som landskap
Gisle Løkken, arkitekt, 70°N arkitektur

17.15-17.30 - Landskapsarkitektur i antropocen – rom for biologisk mangfold
Thomas Juel Clemmensen, professor i landskapsarkitektur, UiT

17.30-17.45 - Hverdagslige framtidsfabuleringer
Kristin Tårnes, kunstner

17.45-18.00 - Handlingsrom for stedsutvikling nedenfra
Arild Eriksen, arkitekt, Fragment

18.00-18.30
Samtale Byens landskap - retten til byen
moderator Leif Magne Tangen, kurator, skribent og intendant i Tromsø Kunstforening

Mingel

Kommentarer