PechaKucha Night Tromsø 20 - referat

Tromsø Sjøfront Laboratorium

Tromsø Sjøfront Laboratorium
Ti interessante, relevante og spennende innlegg ble presentert under det felles tema Tromsø sjøfront - byens kobling til vann, som lag av: historie, natur, økologi, urbanitet, eierskap, minner, idéer, kontroverser, drømmer, aktører, aktiviteter, prosesser og mulige fremtider - og mange hadde møtt opp i Garasjen ved Skansen, for å høre på.
Tromsø Sjøfront LaboratoriumErling Steenstrup // arkitekt // startet med mye kunnskap fortellingen om Tromsø by med fokus på Mack-tomta, blant annet gjennom å vise at det samiske er koblet til Tromsø og har i tillegg gitt navn til stedet: Finngamsletta, hvor det på Lorentz Skancke tegning fra 1805/06 står gammer her. Erling viste også stedets kobling til diverse offentlige formål og funksjoner gjennom tidene: sykehuset (nå Fylkeshuset), Landskirken (nå flyttet til Elverhøy), Tromsø museum (nå Tromsø Kunstforening) og det som en gang var planlagt å bli badehus i fjæra (på plan fra 1918). Til sist ble det vist hvordan TSL-tomten under Byutviklingens År 2005 var et av flere ‘søkelys’ og ble utredet med tanke på ulik utvikling og bruk, blant annet det som da ble kalt Nordområdesmuséet.

Tromsø Sjøfront LaboratoriumAnniken Romuld // arkitekt // Tromsø kommune // fortalte om bakgrunnen til Tromsø Sjøfront Laboratorium, med tidligere prosjekt av kunst i byrom under forandring, under program som Ka Nå? på Tromsø Skipsverft, og hvordan muligheten er der til et sammenhengende offentlig rom i sjøfronten, fra Nordbyen, via Nansenplass, Vervet, Gamlebyen, Stortorget, Prostneset, Strandtorget, og videre til Sørsjetéen, Polaria og Hålogaland teater. Anniken viste ulike prosjekter som er gjort til nå, i samarbeid med forskjellige kunstnere og brukergrupper, som Strandtorgets lekeplass, og poengterte det faktisk ganske fremragende i å bruke kunst, som en del av en planprosess som nå gjøres i pilotprosjektet TSL.

Tromsø Sjøfront LaboratoriumLawrence Malstaf // billedkunstner // STATEX kollektivet // viste et spennende utvalg av sine installasjoner og kunstverk samtidig som han fortalte om inspirasjon, hensikt, utfordringer, fysiske lover og betraktninger som ligger bak kunsten, og som belyses av denne. Lawrence viste til sist fra arbeider sammen med STATEX-kollektivet, slik som DIY,  og i tillegg fra ulike Merzbau-workshops, som er arrangert som start på Tromsø Sjøfront Laboratorium. Prosjektet er et samarbeid rundt bygging av tilfeldige strukturer av tørket tromsøpalmer - organisk til sin form, organisasjon og material.

Tromsø Sjøfront LaboratoriumMari Bergset // landskapsarkitekt // Lo:Le // poengterte kvalitetene ved nærhet til vann - ikke bare som visuell kulisse eller habitat, men også det kroppslig tilgjengelige, som å plaske i, kjenne på oppleve og forholde seg til vannet. Mari ga bakgrunn til sin interesse gjennom å fortelle om barndomsminner koblet til hav og vann, og tok oss videre inn i sine tanker som landskapsarkitekt i ulike prosjekter langs Tromsø sjøfront, som Vervet og Bjerkakerstranda, som er prosjekter som prøver å koble natur, kultur, nåtid og historie - og opplevelse på flere nivå.


Merete Korsberg // produsent // Krystallplaneten // viste et kunstprosjekt for offentlig rom med fortellinger om havet med både eventyrlige karakterer, fantastiske fantasier og myter, men også dystopiske fakta om forsøpling. Kunstprosjektet skal gi en overraskende opplevelse gjennom projisering på skøyteis og virke både informativ og inspirerende. Med håp om finansiering ønskes prosjektet på plass til TIFF 2021 - kanskje en verdenspremiere på Finngamsletta, som et vindu gjennom steinfyllingen ned i historiske lag av tidligere havliv?

Tromsø Sjøfront Laboratorium


Leif Magne Tangen // intendant // Tromsø Kunstforening // tok oss i full fart gjennom et slags personlig kunstkanon, koblet til oppvekststedet i Lofoten og de første kunstopplevelser, inspirasjoner, politiske og kunstneriske statements, egne arbeider og kuraterte utstillinger fra hele Europa – og videre til Tromsø Kunstforening og dennes innhold og posisjon idag.

Tromsø Sjøfront LaboratoriumLiv Hanne Haugen // danseskunstner // Haugen produksjoner & STATEX kollektivet // fortalte engasjert, med utgangspunkt i det å skaffe og ha hund, om prosjektet Hun & Hund - og om det provoserende (for noen) og frigjørende i det å ‘gå løs’ og bevege seg fritt - som Liv Hanne gjør sammen med sin hund Hera. Hun & Hund er i konteksten av Tromsø Sjøfront Laboratorium utviklet til ‘Hen & hund’, hundetreffer i sjøfronten hvor hunder og mennesker tester ut og undersøker byrom og adferd, sammen.


Oskar Hjellbakk // landskapsarkitekt // AsplanViak // viste presise og vakre studier av fjæresonen fra et studentprosjekt ved Langnes, med vindretninger og havstrømmers innvirkning på littoralsonens form, material og innhold av arter. Med stor grafisk eleganse og detaljering fremstilles den fragile balanse variasjon som er i fjæresonen og som gjør den så sentral som økologisk overgangssone, og som krever stor oppmerksomhet og omsorg – ikke minst på Langnes som er et område under press for utbygging.


Lena Aarekol // direktør // Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag // presenterte prosjektet for Norges arktiske universitetsmuseum på Mack-tomta utifra muséets virksomhet med både forskning og formidling og hvordan dette kan gestaltes og gis form i det nye bygget. Lena viste hvilke visjoner som ligger bak museet og bygget, og hvordan det er tenkt formidlet.


Gisle Løkken // arkitekt // 70°N arkitektur // tok utgangspunkt i planprosess, slik den oftest er og slik den kanskje burde være, med utgangspunkt i dikotomiet åpen / lukket -  og poengterte den kompleksitet som ligger i virkeligheten, men som sjelden blir representert i planen. Eksempler på hva som lader planen og gir den relevans, kan være så ulike faktorer som geologisk spor av den kaledonske fjellkjede og tidligere istid/-er, eller historier  av levd liv i landskapet – til fugler, dyr og planter i overgangen mellom havets og strandengens ulike økologier. 


Vi fikk også en personlig hilsen fra PKN HQ i Tokyo og grunnleggerne av PechaKucha, Astrid Klein & Mark Dytham - som husket og refererte til da vi startet PechaKucha i Tromsø, i Kjeller 5 på Mack i 2008!

Grunnet situasjonen med korona-virus og de igangsatte tiltaken med å begrense smittespredning er PechaKucha Night Tromsø #21, som var planlagt i april, utsatt på ubestemt tid.

Ta vare på hverandre.

foto: CapturePhoto by Eivinn Larsen & 70°N arkitektur



Kommentarer